Descopera placerea de a calatori ...

 
Rent a car
Galerie de imagini
Contact:    
   Piata Unirii nr 12
       apart. 7/2
  (langa Biserica cu Luna)
     Oradea, jud. Bihor

Tel +40259 443 443 
Fax +40259 220 200
Mobil +40728 297 443
 office@blutravelclub.ro

Istoria Golfului Romanesc

Golf

"Chiar daca viitorul golfului in Romania nu se arata prea bun, eu totusi sper ca vom recupera handicapul dintre noi si alte tari" - Paul Tomita


 
Legenda profesorului Tomita in lumea golfului incepe prin anii '30. Atunci, Pavel Tomita abia incepea sa se smulga de copilarie si se straduia sa se transforme intr-un adolescent. Perioada era tulbure, oamenii aveau mari greutati financiare. Criza economica mondiala se intindea ca o molima si a ajuns si in Regatul Romaniei. Multi locuitori ai Transilvaniei se vedeau nevoiti sa se desparta de pamintul lor si se indreptau spre marile orase, pentru a-si gasi de munca. In familia Tomita, Ioan, fratele cel "batrin", avea cu zece ani mai mult decit Pavel, pleaca primul spre marele oras, Bucuresti. Ajuns in zgomotosul oras, Ioan s-a angajat portar  la luxosul Hotel "Continental", de pe Calea Victoriei. Riguros si serios, ca orice ardelean vrednic, Ioan ajunge in curind de la un simplu portar administratorul hotelului. In aceasta noua functie, el il cunoaste pe profesorul de golf Jean Baptiste Lammaison, care a ajuns in Romania la invitatia printului Puiu Ghica. Profesorul Lammaison cauta in Romania un tinar, intre 14-17 ani, pe care dorea sa il invete golf si sa il faca asistentul lui. "M-am trezit intr-o zi cu o carte postala din Bucuresti, de la frate-meu, care imi zicea . Asa ca, nu am avut incotro. Trebuia si eu odata si odata sa plec in lume, sa ma despart de satul meu. Am plecat in izmene albe, cu camasa alba, facuta de mama, cu o straita in spinare si cu o carte de rugaciuni de la cel mai bun prieten al meu, mos Avram", povesteste profesorul Tomita cu duiosie. Il admiri si mai mult pe acest om cind vezi cita sinceritate poate transmite. Nu se sfiieste sa spuna - cum ar face in zilele noastre multi altii - de unde a pornit. Dimpotriva, vorbeste cu mult drag si dor de acele minunate vremuri. Vremea adolescentei lui, vremea ruperii de sat, de parinti, de prieteni si a intrarii intr-o lume necunoscuta. Nu s-a gindit niciodata ca va ajunge o celebritate, ca va avea prieteni ambasadori, regi, lorzi... Nu se faleste inutil cu prietenii lui. Povesteste cu drag. Sint capitole din bogata lui viata petrecuta linga oameni care aveau o pasiune: jocul de golf.
Ajuns la Bucuresti, Pavel Tomita l-a cunoscut pe profesorul Lammaison. Acesta l-a luat la club, i-a controlat muschii, i-a dat o crosa din lemn, l-a pus sa dea citeva lovituri, dupa care a decis: "Pavel e bun pentru golf".
Toata ziua, Pavel din Pianu de Sus nu facea nimic altceva decit sa exerseze cite o suta de lovituri. Statea cu crosa in mina de dimineata pina seara.
"Golful este o carte de vizita a unei tari", spune acum profesorul de golf. "Este singurul sport pe care il poti invata la orice virsta. Este un sport ce se poate practica de la 8 la 80 de ani. Regina Elena a invatat la 50 de ani golf si la 55 avea o tehnica de invidiat. No, acum ce sa va mai spun?! Imi vin atitea in minte, incit nu stiu ce sa va spun mai intii. Golful are 43 de reguli, insa nu se invata asa ca alea de la circulatie, ci pe rind, pe masura ce joci. Trebuie sa stii cum te misti, cum tii miinile pe crosa, cum pasesti, cum si cit taci, cind sa aplauzi, cum sa lovesti mingea. Pentru acest sport, daca vrei o diploma de profesor, trebuie sa faci o facultate de cinci ani", marturiseste profesorul Tomita.
Inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial, Romania avea 5 terenuri de golf. Patru dintre ele au fost transformate de nemti in cimpuri de cartofi. Rusii au vrut sa distruga si ultimul teren de golf, insa profesorul a luptat pentru a nu se intimpla acest lucru. Ceausescu a fost cel care l-a distrus, dupa ce profesorul intrase la pensie si se retrasese in satul lui din Transilvania. Pe litoral, un om de afaceri a facut doua terenuri de golf, in 1936. Pe atunci, pe tot litoralul romanesc nu existau mai mult de doua hoteluri. "Eram mirat cind am auzit ca vrea sa faca doua terenuri de golf. Atunci el mi-a spus: "Eu vreau ca aici sa vina oameni cu bani, sa arunce cu bani, nu am nevoie de studenti, sa arunce cu gunoaie".
In scurt timp, Pavel Tomita a constatat ca, din golf, cistiga mai mult decit fratele sau, administratorul hotelului "Continental". In anii 30, un inginer cu diploma cistiga 3000 de lei. Profesorul Lammaison primea 30.000 de lei. In plus, pentru fiecare ora predata avea 200 de lei.
Profesorul de golf din Pianu de Jos marturiseste ca, nevoit fiind sa stea in Bucuresti, a ales sa-si duca traiul cit mai departe de lumea trepidanta a vietii citadine. In Bucuresti, locuia pe undeva in apropiere de padurea Baneasa. I-a placut viata in natura, tocmai de aceea indrageste atit de mult golful, vinatoarea si pescuitul.
  • Curs VALUTAR BNR
    28.03.2020
  • 1 euro = 4.3312 RON
  • 1 dolar = 3.1853 RON

Aboneaza-te la newsletter